Eind januari gaat de cursus Leer podcasten in 12 weken bij Productschool van start. We leren je in drie maanden in een stappenplan met lessen, opdrachten en tools alles over creatie, techniek, distributie en marketing van een podcast. Meld je aan! Ter inspiratie 5 vuistregels voor de startende podcaster, een kleine bloemlezing uit de cursus.

1: Hou het simpel

Neem zoveel mogelijk drempels weg om je podcast te maken. Bijvoorbeeld als het om techniek gaat. We houden bij Productschool van spullen en spullen kopen, dus we herkennen de behoefte om je te verliezen in apparatuur. En gaan in de cursus ook absoluut dieper in op de microfoons of mengtafels of recorders die je kunt kopen. En zeker, daarmee kan je podcast beter gaan klinken. Maar of ie daar ook beter mee wordt, dat is de maar de vraag. Want meer is ook complexer en complexer is ook drempelverhogend.

Als je je podcastuitrusting simpel houdt, is het makkelijk om een gesprek op te nemen. Als je een interessante ingeving hebt of een boeiend persoon tegenkomt, kun je meteen aan de slag. Als het makkelijk is om op te nemen, zul je het vaker doen. Als het vaker doet, bouw je gestaag aan een publiek. En regelmaat zorgt er ook voor dat je beetje bij beetje beter in podcasting wordt. Echt, met alleen een mobiel kun je al ver komen.

2: Hou het behapbaar

Het is niet zo moeilijk om een groot en groots concept te bedenken. Een arbeidsintensief project waarbij je veel research moet doen, veel mensen moet spreken, eindeloos aan het monteren bent, etcetera. Maar het is wel moeilijk om dat te realiseren. Ik zeg niet dat je niet groot en groots moet denken, natuurlijk, doe dat. Maar begin eerste eens behapbaar. Begin met iets te bedenken wat ook haalbaar is. Omdat je de gasten die je nodig hebt makkelijk kunt benaderen, omdat de tijd voor montage beperkt is, etcetera. Dan is de kans groter dat je dat ook gaat realiseren. En als er iets staat, kun je in een volgende fase dan altijd nog aan iets groters gaan werken.

3: Hou het vol

Een idee is overzichtelijk. Ergens vervolgens mee beginnen is ook nog makkelijk. Dat kunnen we in principe allemaal. Maar dan begint het pas. Daarna ga je het verschil pas maken. Want volhouden, dat is de kunst. En volhouden is ook cruciaal om een publiek te vinden en te binden. En doorgaan is belangrijk om te leren en beter te worden. Nog zo'n reden om je eerste idee klein en behapbaar te houden en je technische setup simpel.

4: Leer door te luisteren

Je gaat echt veel opsteken in de 12 weken van de cursus, ik beloof het. Maar weet je hoe ikzelf het meest geleerd heb? Door te luisteren naar anderen. Door me bij ieder interview, iedere reportage of iedere documentaire die ik hoorde vragen te stellen. Hoe is dit gemaakt? Wat maakt dit goed? Wat kan ik er van leren? Simpelweg door kritisch te zijn naar wat je luistert. Doe dat vanaf nu dus ook.

5: Leer door te doen

Alles wat we als Productieschool aanbieden heeft maken als insteek. Leer van je idee een product te maken, dat is waar we voor staan. En wij geloven er heilig in dat je het meest leert door te doen. Want door te produceren kom je de hobbels tegen die je moet nemen. Door te maken word je beter in wat je kunt. Zeker, daar kan theorie bij horen, daar kunnen lessen bij horen, maar daar heb je weinig aan als je geen uren gaat maken, als je geen productie gaat draaien. Ga veel produceren en blijf kritisch naar jezelf luisteren.

Doe mee: leer podcasten in 12 weken