Gisterenmiddag ontdekte ik AppSheet, gisteravond had ik de eerste versie van een app gemaakt. En vannacht kon ik bijna niet slapen als gevolg van alle mogelijkheden die ik zag. Techniek moet mogelijk maken, niet belemmeren, dat is waar Productschool over gaat. Dat is waar AppSheet bij helpt.

Wat:

AppSheet noemt zichzelf 'the intelligent no-code platform'. Maak tools en apps zonder technische kennis. Je kunt het overal voor gebruiken, maar AppSheet profileert zich als een tool waarmee je apps maakt 'to transform your workplace'. Waarmee het eenvoudig wordt om de online gereedschappen te bouwen die werk makkelijker en beter maken. Er is heel veel mogelijk, bekijk de afdeling examples maar eens. Van apps die helpen bij marketing, planning of personeelszaken tot chatbots en smart assistants.

Hoe:

De basis van AppSheet zijn spreadsheets. Of je nu met Google Sheets of Excel of Airtable werkt, ze praten met AppSheet. Het gevolg is natuurlijk dat je toepassingen bouwt met gestructureerde data. Maar daar kan veel mee. Wil je een app maken waarin je alle Chinese Restaurants in Nederland in vastlegt, het kan. Wil je een cursus via een app laten lopen, het is mogelijk. Wil je je eigen todo app maken, geen probleem. AppSheet praat goed met Zapier samen, dus door slimme koppelingen is oneindig veel mogelijk. En dan heeft de dienst ook nog het volgende aan boord:

 • GPS
 • Maps
 • Foto's maken
 • Barcode Scanner
 • Digitaal signeren
 • Grafieken
 • Notificaties

De praktijk:

Dit soort tools uitproberen, werkt het beste met een concreet doel voor ogen. Zo ging ik gisteren aan de slag. Mijn kinderen spelen in een band en zijn vaak op toernee. Wat voor een tool hebben ze nodig?

 • Tourschema. Ze moeten altijd alles eenvoudig kunnen vinden over de optredens, de zalen, de reis.
 • Onkosten. Ze moeten op één plek de bonnetjes en beschrijvingen kwijt kunnen van de uitgaven.
 • Taken. Rondom een band moet veel geregeld worden. Die todo's wil je altijd en overal kunnen toevoegen en ze aan iemand kunnen toewijzen.
 • Stats. Voor de liefhebber is het leuk als je in dezelfde omgeving de grafieken van followers en plays van de verschillende platforms kunt zien. Hoe staan we er voor?

Gisteravond had ik na een paar uur spelen de eerste twee functies al in een app. Die andere twee gaan er snel bij komen. Met AppSheet kan het! Natuurlijk gaat er weer meer tijd inzitten als je complexere dingen wilt, maar niet alles gaat vanzelf!

Prijs:

Je kunt gratis en voor niets voor eigen gebruik prototypen maken. Maar AppSheet heeft daarnaast in grote lijnen twee toepassingen en bijbehorende prijsstellingen. Maak je een app voor een gesloten omgeving met bijbehorende security dan betaal je anders (vanaf 1 dollar per maand per gebruiker) dan wanneer je een white label app in de appstore voor het grote publiek wilt aanbieden (vanaf 10 dollar per maand). In beide gevallen sympathieke prijzen.

Link:

Ennuh: doe je ook mee aan In 12 weken van idee naar product? Meld je nu aan! Nu nog voor slechts 120 euro ex btw.