De digitalisering democratiseert alles. Wat hiervoor duur en ingewikkeld was, wordt nu goedkoop en eenvoudig. En dus maak je het verschil met je idee en met je executie. Kun je je concept in iets moois en waardevols omzetten, kun je het bij de juiste doelgroep onder de aandacht brengen, moet je volhouden om er een succes van te maken.

Iedereen kan schrijven, maar slechts weinigen maken een goed boek. Iedereen kan zingen, maar een enkeling weet je te raken. En nu kan iedereen zijn idee realiseren, maar alleen de besten komen bovendrijven. Waarbij je altijd geluk nodig hebt om succesvol te zijn.

Maar heel eerlijk: laten we dat grote succes ook even vergeten. Mooi als het gebeurt, maar als het je doel is slaag je meestal niet. Laten we bij het begin beginnen. En dat begin niet vergeten; maken is leuk. Het geeft voldoening als je iets bouwt. Voor de één is dat fysieke arbeid en een tafel of een stoel maken. Voor de ander is dat een app of een site of een tool realiseren.

In een volgend leven word ik handig als het om fysieke arbeid gaat, in dit leven focus ik me op de digitale wereld. En dan is het toch fantastisch dat je nu zoveel kunt maken waar je vroeger een programmeur voor nodig had? Als je een online cursus wil geven (Podia), als je een marktplaats wil starten (Sharetribe), als je een community wilt lanceren (Discourse), als je een online winkel wilt beginnen (Shopify), als je een nieuwsbrief de lucht in wilt helpen (GetRevue), er zijn tal van heel goede tools om onmiddellijk mee aan de slag te gaan als je een duidelijk afgebakend doel voor ogen hebt. Daarvoor hoef je niet te kunnen programmeren, daarbij maak je het verschil met je idee en uitwerking.

Maar wat als je een idee hebt dat niet in een mal past? Dat net anders is dan wat bovengenoemde tools aanbieden? Als je specifieke functionaliteiten nodig hebt? Ook dan zijn er zoveel mogelijkheden. Ik ben dol op deze zogenoemde No Code trend. Dat is de basis van Productschool. Dus ga aan de slag en doe het bijvoorbeeld met deze onderstaande 10 tools!

(Overigens: ik zit erover te denken om een kleinere cursus te lanceren. Als je het ook leuk lijkt om in 4 weken 4 apps te maken omdat je door te doen nu eenmaal meer leert dan erover te praten, laat dat even weten met een mail naar erwblo@gmail.com, dan kijk ik wat we kunnen doen!)

10 No Code Apps

Glide
Ze bestaan nog maar net, maar ontwikkelen snel door. En je kunt er nu al heel mooie mobiele apps mee bouwen. De basis is een Google Sheet, de informatie die je daarin opslaat kun je als een lekker ogende app ontsluiten. Of je nu een app voor je bedrijf wilt maken of een gids door je stad wilt zijn, er kan veel mee. Zie hier een aantal voorbeelden.

Appsheet
Ook Appsheet gebruikt een spreadsheet als basis. Deze onderneming focust zich heel erg op tools voor bedrijven. Die werk makkelijker of sneller maken. Bijvoorbeeld een tool waarmee een personeelslid van een woningbouwvereniging makkelijk zijn inspecties onderweg kan vastleggen of een onboarding app waarmee nieuwe personeelsleden wegwijs in een bedrijf gemaakt worden. Echt veelzijdig. Bekijk hier een scala aan voorbeelden.

Sheet2Site
Het is dé ontwikkeling van het moment: de spreadsheet als startpunt voor tools of websites. Sheet2Site volgt hetzelfde principe en heeft voor het gemak een groot aantal templates klaargezet. Zo kun je een verzameling tweets bundelen, kun je producten van Amazon selecteren een aanbieden, kun je een overzicht van werkplekken publiceren, etcetera. Bekijk hier de templates.

Table2Site
Wellicht iets beperkter dan Sheet2Site, maar werkend volgens hetzelfde principe alleen dan met Airtable, een gebruiksvriendelijke spreadsheettool, als startpunt. Zie hier een aantal voorbeelden.

Coda
Coda lijkt een vreemde eend in de bijt. Op het eerste gevoel is het een tool die is gericht op samen werken, samen schrijven, samen doen. Maar omdat het zo'n rijke tool is waar je handelingen mee kunt automatiseren en aan externe diensten kunt knopen, is het ook een dienst die je helemaal naar je hand kunt zetten. En dus past ie wel in het rijtje. Zo is er een fietsenmaker die er zijn voorraad en reparaties mee in kaart brengt. Bekijk hier een groot aantal voorbeelden.

Tilda
Tilda werkt met een systeem dat er voor zorgt dat je als ware het Lego met blokken een website kunt bouwen en daar zeer flexibel in bent. Bekijk hier templates waar je mee kunt beginnen.

Webflow
Aan de achterkant bouw je met Webflow een database met informatie, aan de voorkant kun je die de structuur en vorm meegeven die je maar wilt. Het helpt in dit geval als je een beetje kunt vormgeven. Bekijk hier templates waar je mee aan de gang kunt.

Thunkable
Over lego gesproken, ook Thunkable gebruikt die metafoor. Met Thunkable bouw je in een mobiele app de functionaliteit die je maar nodig hebt om je idee vorm te geven. Er is een app voor een community van creatievelingen mee gebouwd, er is een app voor een wasserette mee gebouwd, er is een interactief boek mee geschreven. Zie 18 voorbeelden uit 2018.

Bubble
Met Bubble kun je echt alles maken wat je kunt bedenken. Maar de leercurve is daardoor wel stijlen dan bijvoorbeeld Glide. En omdat zowel structuur als vorm openliggen voor mooie ideeën, helpt het wel als je ook vorm kunt geven.
Bekijk hier voorbeelden die met Bubble zijn gebouwd.

Betty Blocks
Betty Blocks richt zich echt op de zakelijke markt. Waar je alle tools hierboven in een gratis versie of een start versie van enkele tientjes kunt gebruiken, heeft Betty Block een startprijs van 1.000 euro per maand. Als je als organisatie bezuinigt door middels slimme tools te automatiseren is dat geen belemmering, voor de hobbyist die eens wat wil proberen wel.

Wil je ook van een idee een product maken? Meld je aan. We helpen je in 12 weken op weg!