Bij Productschool helpen we je in 12 weken van idee naar product te gaan. We leggen je uit hoe je een marktplaats, een online cursus, een videoplatform of een podcast kunt beginnen. En dat doe je allemaal met een publiek in je achterhoofd.

Maar je hoeft niet aan de slag te gaan met een doelgroep. Je kunt ook lekker tools en apps voor jezelf maken. Om je werk makkelijker of je leven leuker te maken.

Ik heb weleens verteld over de app die ik voor de band van mijn kinderen heb gemaakt. Er zijn tal van tools waarmee je tours van artiesten kunt organiseren, maar die hebben of teveel toeters en bellen of net de verkeerde features. Ze zijn helemaal niet slecht, maar ook net niet wat je nodig hebt.

Het is daarom mooi dat er tegenwoordig zogenoemde No Code tools zijn waarmee je de gereedschappen die je zelf nodig hebt kunt bouwen en naar je hand kunt zetten. Soms maak je een kleinere variant van wat al bestaat, een andere keer heb je iets nodig dat andere termen gebruikt voor duidelijkheid en gemak, maar ook kan het zinvol zijn om veelkomende handelingen te automatiseren. Je kunt zelf maken wat je nodig hebt.

Dus laat voor vandaag even los welke publieksapp je zou kunnen bouwen, maar vraag je af wat er ontbreekt aan je eigen tools. Hoe je je werk of leven beter, makkelijker of leuker kunt maken. Kijk naar binnen niet naar buiten. Maken is leuk!

Bijvoorbeeld.

Integromat

Integromat is een variant op Zapier. Je kunt er heel handig zonder technische kennis diensten mee aan elkaar knopen en processen mee automatiseren. Bijvoorbeeld: koppel mail en Twitter en ontvang dagelijks een bericht met alle mentions van je bedrijf of merk. Of koppel mail en het weer en krijg aan het begin van iedere dag de voorspelling bezorgd. Klein maar fijn, handig.

Coda

Coda is een nieuw kid on the block. Je maakt er documenten mee die zich op de mobiel als app gedragen. Met 'blocks' voeg je todo-lijsten, spreadsheets, kalenders, grafieken, tijdlijnen, etc toe waarmee je tools kunt realiseren waarmee je projecten kunt managen,  sales kunt organiseren, sportprestaties kunt tracken of wat je maar wilt. Je kunt er ook veel mee automatiseren.

Appsheet

Appsheet gebruikt een spreadsheet als basis voor een app. Op basis van de data in de sheet kun je functionaliteiten meegeven (bellen, mailen, sms-en e.d.) en kun je simpel apps maken die je nodig hebt. Een app om een productbudget te monitoren, een tool om de voorraden van een bedrijf in de gaten te houden, een manier om handleidingen voor klanten te bundelen, je kunt ze zelf maken op de voor jou beste manier.

Glide

Glide doet iets vergelijkbaars als Appsheet,  ook hier is een spreadsheet de bodem om op te bouwen. Het is een jonge startup, functioneel nog niet zo ver als Appsheet, maar wel snel doorontwikkelend. Qua prijsstelling  is Glide een stuk goedkoper dan Appsheet, maar of dat zo blijft moeten we natuurlijk afwachten. Maar wil je een smoelenboek voor een bedrijf maken of een app voor je feestje, het kan allemaal.

Wacht niet af tot anderen maken wat je nodig hebt, bouw zelf!